social-channel-googleplus surface account images colour extern-link map location store-on star brush paint-rol paint tester conditions delivery payment minus_16px plus_16px close_16px arrow-down_16px arrow-up_16px arrow-right_16px selected_16px email external-link social-facebook social-googleplus social-twitter list work business clients painters-icons-v2-source_pdf social-channel-facebook social-channel-instagram social-channel-instagram2 social-channel-twitter social-channel-youtube carrousel_prev carrousel_next download save-colour-off shopping-cart shopping-list store-finder search share save-colour-off2 save-colour-on info-off info-on workspace loader close icon-facebook-mono icon-youtube-mono

S4481-Alphatex-SF-Biobased-Sikkens.jpg

Alphatex SF Biobased: Zelfde kwaliteit, lagere CO2 uitstoot*

* in vergelijk met oude formule

Alphatex SF is al jaren een vertrouwde naam binnen het Sikkens binnenmuurverf assortiment. Op dat gebied gaat er niets veranderen. Wat wel nieuw is, is dat Alphatex SF nu gemaakt wordt van biobased grondstoffen. Het resultaat: een product welke identiek is aan het “oude” product, maar aan lagere CO2 uitstoot heeft en dus beter is voor het milieu (ten opzichte van de oude formule).


AN_Professional_BioBased_Icons_FOP-2-Col-v2_Preferred.png

Wat is biobased?
Wat betekent biobased? Voor het maken van verf worden verschillende grondstoffen gebruikt, bijvoorbeeld bindmiddel. Wanneer dit bindmiddel (deels) wordt gemaakt van herwinbare grondstoffen die terug kunnen groeien binnen de levensduur van een product, noemen we dat biobased. Grondstoffen die niet terug groeien, bijvoorbeeld aardolie, worden fossiele grondstoffen genoemd.

Vanwege die herwinbare grondstoffen in Alphatex SF, heeft Sikkens een officieel REDcert² certificaat gekregen voor dit product. Daarom mogen we de term “biobased” toevoegen aan onze productnaam. Wanneer je met Alphatex SF Biobased schildert zal je geen verschil merken, in zowel verwerking als eindresultaat.

REDcert2_Logo_4C-new.jpg

Biomassa balans methodiek
Om aan te kunnen tonen dat Alphatex SF daadwerkelijk biobased grondstoffen bevat, maakt Sikkens gebruik van de Biomassa balans methodiek. Dit is een accounting methode waarbij de mate van biobased gehalte wordt bepaald o.b.v. het gehele productieproces van bijvoorbeeld ons bindmiddel leverancier. De leverancier mengt zowel fossiele als herwinbare grondstoffen in hun productieproces. Sikkens mengt vervolgens beide bindmiddelen in haar verf. Het exacte percentage biobased grondstoffen kan daarom niet gemeten worden in het eindproduct.

Klinkt ingewikkeld? Is het ook! Je kunt het misschien nog het best vergelijken met groene stroom. Ook dit is een mix van groene energie (bijvoorbeeld windenergie) en grijze energie.

binder-supplier.png

Lagere CO2 uitstoot
Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen heeft twee voordelen. Ten eerste put het de aarde niet uit, omdat deze grondstoffen weer terug groeien. Ten tweede stoot je met het produceren van deze grondstoffen minder CO2 uit vergeleken met fossiele grondstoffen. Bijvoorbeeld omdat er bijproducten van hout (denk aan pulp) wordt gebruikt.

Wat levert dat dan op? Is het geval van Sikkens Alphatex SF scheelt dat op jaarbasis 65K ton CO2! Dat staat gelijk aan 1500 ritjes van Amsterdam naar Brussel met de auto. Dezelfde kwaliteit, maar met een lagere uitstoot. Wat wil je nog meer?

S4481-Co2-Uitstoot-Sikkens-promotie.jpg